Flyga SAS med airBaltic - här är Plus & Go på Airbus A220 (2024)

Bokade du en resa med SAS men det stod ”operated by airBaltic” i bokningen? Ingen panik, det är fullt rimligt eftersom SAS sedan 2022 kör så kallad wet lease på ett antal flygplan från det lettiska bolaget. Vad innebär då det här för oss resenärer? Tja, glöm skandinaviska språk hos kabinpersonalen men i övrigt finns det ingen anledning till oro. Och dansk besättning förstår man ju inte ändå så det är ju ärligt talat skit det samma.

Hur som helst. I det här inlägget tänker jag nu gå igenom SAS-upplevelsen på airBaltics flygplan, vilket många gånger visat sig vara en bättre produkt än vad SAS själva levererar.

Flyga SAS med airBaltic - här är Plus & Go på Airbus A220 (1)

Vad är en wet lease?

Wet lease innebär kortfattat att det ena bolaget (SAS i det här fallet) hyr in flygplan, komplett besättning, underhåll och försäkringar av ett annat bolag (ACMI – aircraft, complete crew, maintenance, insurance) och kör dessa på vissa rutter. Exakt hur avtalet ser ut har jag så klart ingen aning om utan det här var en ytterst generell beskrivning.

Varför just airBaltic?

Kriget i Ukraina är brutalt på så många nivåer att vi nog inte förstår det. I sammanhanget känns det ju då aningen futtigt att airBaltics nätverk påverkats av invasionen. Det är dock ett faktum och kan man inte flyga på sina egna rutter så går det alltid att hyra ut både hårdvara och tjänster till andra bolag i en wet lease. Förutom SAS kör även Eurowings, Eurowings Discover och SWISS avtal med airBaltic.

Vad innebär det för mig som reser?

För oss SAS-resenärer är det egentligen ingen större skillnad. Man checkar in vid SAS-disken. Gaten för boarding har SAS-skyltning. Flightnummer är SK. Är man Eurobonus-medlem tjänar man poäng precis och har sina befintliga förmåner (i de fallen man har några). Ombord är det SAS-service som råder vad gäller mat och dryck.

Kabinpersonal är dock från airBaltic, i airBaltic-brandade kläder och de pratar engelska. Och flygplanen är så klart, vilka är airBaltics superfräscha Airbus A220-300.

Flyga SAS med airBaltic - här är Plus & Go på Airbus A220 (2)

Flygplanen – Airbus A220-300

AirBaltics flotta på totalt 40 plan (2023) består enbart av Airbus A220-300. De här flygplanen byggdes ursprungligen av Bombardier och gick under namnet CSeries, där A220-300 då hette CS300. När Airbus 2018 gick in som majoritetsägare i projektet bytte modellen namn till sitt nuvarande Airbus A220.

I airBaltics version av A220 är det 145 säten ombord i en 2-3-konfiguration, det vill säga två säten på ena sidan gången och tre på andra sidan. Hela kabinen har samma layout vilket betyder att alla säten är likadana oavsett man reser i SAS Plus eller SAS Go. Det som airBaltic kör på A220, vilket SAS inte kör på sina egna motsvarande kärror typ A319/320/321, är skynket som skiljer Plus och Go åt. Jag föredrar helt klart skynket.

Det är gott om utrymmen för kropp och väskor och rent allmänt så är kabinen på A220 ljus och skön. Det kan vi tacka den ljusa inredningen för, precis som de stora fönstren. LED-belysningen i taket går i bolagets egna gröna färger. Riktigt läckert. I taket sitter det en liten skärm som ger flyginformation. Trevligt, även på kortare flygningar.

På det stora hela så gillar jag A220, allra helst då den ersatt de trånga CRJ 900-planen som SAS körde med tidigare på framförallt Åre Östersund Airport. Lika tyst som en A320neo är den dock inte men det spelar väl mindre roll med ett par brusreducerande härlurar över öronen.

Inget wifi eller strömuttag

Det som A220 saknar är både wifi och USB-uttag för att ladda mobilen. Nu är det kanske ingen dealbreaker för en resa på en-två-tre timmar (och jag undviker publika USB-uttag) men kan vara värt att tänka på om man vet att det är airBaltic som opererar på sträckan man bokat.

Flyga SAS med airBaltic - här är Plus & Go på Airbus A220 (3)
Flyga SAS med airBaltic - här är Plus & Go på Airbus A220 (4)
Flyga SAS med airBaltic - här är Plus & Go på Airbus A220 (5)

SAS Plus med airBaltic

SAS Plus är beläget på de främre raderna framför skynket. Antal rader varierar och skynket flyttas då utifrån detta. Beroende på vad för typ av flygning det är så är serveringen lite olika. Inom Sverige bjuds det på dryck och något att tugga på vilket kan vara allt från den utskällda pirogen till något annat av enklare snitt. Reser man på längre rutter eller rutter utomlands kan man förvänta sig en ordentlig matlåda, som faktiskt överraskat mig till det positiva de senaste gångerna jag rest i Plus.

Till detta kan man välja dryck så som läsk, vatten, öl, vin och bubbel. Och ja, kaffe och te också så klart. Som en liten extra finess kommer man här ut med en liten chokladask efter maten. Tidigare innehöll boxen tre bitar men jag kan nu avslöja att asken sedan en tid tillbaka består av två bitar.

SAS Go bakom skynket

I SAS Go, som på A220 alltså är beläget bakom skynket, serveras det som vanligt kaffe och te till alla resenärer. Vatten kostar fortfarande pengar och man kan köpa både det och annat från menyn. Ja, som på vilken SAS-flygning som helst alltså.

Flyga SAS med airBaltic - här är Plus & Go på Airbus A220 (6)
Flyga SAS med airBaltic - här är Plus & Go på Airbus A220 (7)
Flyga SAS med airBaltic - här är Plus & Go på Airbus A220 (8)
Flyga SAS med airBaltic - här är Plus & Go på Airbus A220 (9)

Allt som allt – SAS i airBaltic-kläder

Jag ska erkänna att jag till en början var lite semiskeptisk till airBaltic. Lite som ”Det är ingen riktig Post” i början av 2000-talet, när posttjänsterna flyttade in till ICA, Statoil och alla möjliga ställen. Å andra sidan. Vem fan vill vara som Lasse i de där reklamfilmerna, gnällig och jävlig? Och den kanske något viktigare frågan – vad är ens SAS idag?

Gångerna jag flugit med svenskt, eller ens skandinaviskt, crew har för mig varit lätträknade på senare år och egentligen spelar det väl ingen roll? I ärlighetens namn gör airBaltic i många fall SAS-produkten bättre än SAS själva. Jag vet inte riktigt vad det säger mest om.

Med allt det här sagt. Har du bokat en SAS-flygning och det står airBaltic på agendan så kan du vara lugn. Fräscha flygplan, som regel trevlig kabinpersonal och så SAS-brandad service ombord. Fint så.

Flyga SAS med airBaltic - här är Plus & Go på Airbus A220 (2024)
Top Articles
What can I buy at Walmart with my OTC card? | - From Hunger To Hope
The Best Ecommerce Marketplaces for Selling Globally (2024) - Shopify New Zealand
Funny Roblox Id Codes 2023
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Joi Databas
DPhil Research - List of thesis titles
Shs Games 1V1 Lol
Evil Dead Rise Showtimes Near Massena Movieplex
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
Which aspects are important in sales |#1 Prospection
Detroit Lions 50 50
18443168434
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
Grace Caroline Deepfake
978-0137606801
Nwi Arrests Lake County
Justified Official Series Trailer
London Ups Store
Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
Pizza Hut In Dinuba
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
How Much You Should Be Tipping For Beauty Services - American Beauty Institute
Free Online Games on CrazyGames | Play Now!
Sizewise Stat Login
VERHUURD: Barentszstraat 12 in 'S-Gravenhage 2518 XG: Woonhuis.
Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
Unforeseen Drama: The Tower of Terror’s Mysterious Closure at Walt Disney World
Ups Print Store Near Me
What Time Does Walmart Auto Center Open
Nesb Routing Number
Random Bibleizer
10 Best Places to Go and Things to Know for a Trip to the Hickory M...
Black Lion Backpack And Glider Voucher
Gopher Carts Pensacola Beach
Duke University Transcript Request
Lincoln Financial Field, section 110, row 4, home of Philadelphia Eagles, Temple Owls, page 1
Jambus - Definition, Beispiele, Merkmale, Wirkung
Netherforged Lavaproof Boots
Ark Unlock All Skins Command
Craigslist Red Wing Mn
D3 Boards
Jail View Sumter
Nancy Pazelt Obituary
Birmingham City Schools Clever Login
Thotsbook Com
Vérificateur De Billet Loto-Québec
Funkin' on the Heights
Vci Classified Paducah
Www Pig11 Net
Ty Glass Sentenced
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 6102

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.