Schnauzer: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

Schnauzer: Alles over dit hondenras - LHIC (1)

De van oorsprong Duitse Schnauzer is een indrukwekkende hond. Tot op de dag van vandaag worden ze veel gebruikt als werkhonden en speurhonden, maar ze zijn ook fantastisch als gezelschapsdier en in hondensporten. Deze hond is veelzijdig in zijn rol als metgezel van de mens, maar ook in zijn uiterlijk.

Spreekt de Schnauzer jou aan? Dan raden wij je aan om dit artikel zeker te lezen. Wij vertellen je alles over deze bijzondere hond: zijn afkomst, hoe je voor hem kunt zorgen, hoe je hem traint en socialiseert en hoe je hem in optimale gezondheid houdt.

Inhoudsopgave verberg

1. Over de Schnauzer

2. Geschiedenis

3. Uiterlijk

4. Karakter

5. Opvoeding en socialisatie

6. Verzorging

8. Gezondheid

9. Aanschaf en kosten

10. Veelgestelde vragen over de Schnauzer

Over de Schnauzer

InfoDe Schnauzer is een veelzijdige hond die betrouwbaar, alert, intelligent en sociaal is
Grootte30 tot 70 centimeter, afhankelijk van het type
Gewichtvan 5 tot 43 kg, afhankelijk van het type
LeeftijdEen Schnauzer kan 10 tot 16 jaar oud worden, afhankelijk van het type
Karakterintelligent, leergierig, alert, betrouwbaar, sociaal en vriendelijk
Kleureenkleurig of tweekleurig, in zwart, zwart en zilver en peper en zoutkleurig
Vachtdubbele vacht, met dikke en wollige ondervacht en ruwe bovenvacht
AanschafGemiddeld € 700,- tot € 1.500,-

Geschiedenis

De Schnauzer is van oorsprong afkomstig uit Duitsland. In Beieren werd deze hond gefokt en gehouden om te helpen op de boerderij. Ze werden in drie verschillende formaten gefokt en hadden allen een andere functie. De kleine Schnauzers werkten als stalhond om ratten en muizen te vangen, maar de grotere Schnauzers werkten als waakhond, herdershond en werkhond.

De Schnauzer en de Pinscher, beide Duitse honden, hebben in principe dezelfde achtergrond. Door de fok zijn ze verder ontwikkeld en veranderd. De Dwergschnauzer is ontwikkeld door de Schnauzer te kruisen met de Poedel en de Affenpinscher.

De Schnauzer wordt nog steeds veelvuldig gebruikt om mensen te helpen bij hun werkzaamheden. Tegenwoordig is dat vooral door opsporingsdiensten en reddingsdiensten. Ze zijn door hun bouw, intelligentie en eigenschappen perfect geschikt als speurhond en hulphond. Maar hij is ook fantastisch als huisdier.

Schnauzer: Alles over dit hondenras - LHIC (2)

Uiterlijk

De Schnauzer heeft een zeer herkenbaar uiterlijk, hoe groot hij ook is. Het lijf is slank en gespierd met een rechte rug. Door hun stevige stand lijken ze soms wat rechthoekig te zijn. Hun kop is lang en sterk gedefinieerd met een zwarte neus en middelgrote, donkere ogen. Ze hebben een kenmerkende borstelige baard en wenkbrauwen en harige en hooggeplaatste oren. De staart is middellang en wordt hoog gedragen.

Grootte

Deze hond kan 30 tot wel 70 centimeter hoog worden en 5 tot wel 43 kilo wegen. De variatie is enorm vanwege de verschillende typen van dit hondenras. We onderscheiden drie verschillende typen Schnauzers gebaseerd op hun grootte en kleuren.

De Riesenschnauzer is de grootste variant. Deze variant kan tot 65 tot wel 70 centimeter hoog worden en weegt doorgaans 34 tot 43 kilo. Deze Schnauzers mogen volgens de rasstandaard een zwarte of een peper en zoutkleurige vacht hebben.

De Middenslagschnauzer is 47 tot 50 centimeter hoog. Deze honden wegen 14 tot 20 kilo. Deze variant is ook wel de oorspronkelijke Schnauzer. De vachtkleur volgens de rasstandaard is zwart of peper en zoutkleurig.

De Dwergschnauzer is de kleinste hond van het stel. Deze hond wordt 30 tot 36 centimeter hoog en weegt 5 tot 8 kilo. Toegestane vachtkleuren zijn zwart, peper en zoutkleurig, zwart en zilver en wit.

Vacht

De Schnauzer heeft een kenmerkende stugge en harde vacht. De vacht is eigenlijk een dubbele vacht: de onderlaag is wollig en dik en beschermt de hond tegen kou. De ruwe bovenlaag beschermt de hond juist tegen weersomstandigheden. Vooral opvallende bij dit type hond zijn de lange haren in het gezicht. Hierdoor lijkt het alsof deze honden een baard, borstelige wenkbrauwen en een snor hebben.

Karakter

De drie typen van deze hond variëren misschien qua uiterlijk van elkaar, maar ze hebben vergelijkbare karakters. Schnauzers zijn vriendelijke honden die bekend staan als betrouwbaar, alert, intelligent en leergierig. Dit maakte ze vroeger perfect geschikt als werkhond en hulphond op de boerderij en als diensthond bij de politie en hulpdiensten. Tegenwoordig zijn deze eigenschappen ook erg aantrekkelijk in een gezelschapshond.

Schnauzers zijn erg sociaal aangelegd en kunnen goed met mensen omgaan: zowel met volwassenen als met kinderen. Omdat ze leergierig en intelligent zijn, zijn ze goed te socialiseren en passen ze zich vlot aan hun omgeving aan. Ze kunnen erg beschermend zijn naar hun familie en vooral de Riesenschnauzer kan overmatig beschermend en waaks zijn.

Opvoeding en socialisatie

Om wenselijke eigenschappen aan te moedigen en onwenselijke eigenschappen actief te ontmoedigen is een goede opvoeding en socialisatie ontzettend belangrijk bij honden. Zonder gedegen opvoeding kunnen honden ongehoorzaam, agressief, onbesuisd en vervelend zijn. Maar met de juiste begeleiding werk je aan een band voor het leven.

De opvoeding van deze hond is niet erg ingewikkeld. Vanwege zijn hoge intelligentie, leergierigheid en behoefte om zijn baasje te plezieren pikt hij snel informatie op en past hij zich snel aan. Als je ervaring hebt met het trainen van honden kun je dit zelf doen, maar je kunt ook samen met jouw hond een cursus volgen. Zo leer je jouw hond zindelijk te zijn, te gehoorzamen, bepaalde vaardigheden eigen te maken en om te gaan met andere mensen en dieren.

De socialisatie van jouw hond in een belangrijke stap in de opvoeding die zeker niet over het hoofd mag worden gezien. Zonder gedegen socialisatie kan een hond last krijgen van verlatingsangst, dominant gedrag vertonen naar andere mensen en dieren toe, bang zijn voor anderen of juist te enthousiast zijn in de begroeting. Door middel van socialisatie laat je jouw hond wennen aan de gangbare omgangsnormen en wenselijk gedrag in de interactie met mensen en dieren.

Heb je net een nieuwe Schnauzer pup gekocht? Of ben je nog op zoek?

Er is een eBook genaamd Het Hondenprotocol. In dit eBook leert Gerrit Lameijer jou hoe je op de beste manier je pup kunt opvoeden en trainen. Je Schnauzer pup zal met dit eBook opgroeien tot een lieve, gelukkige en gehoorzame hond!

Bekijk hier het e-book op Hondenprotocol.nl >>

Verzorging

Niet alleen een goede opvoeding is belangrijk voor jouw hond, maar ook goede zorg. Je wilt tenslotte dat jouw Schnauzer gezond en gelukkig is. Met de juiste voeding en goede verzorging kun je dit eenvoudig bereiken.

Voeding

Stem de voeding voor jouw hond af op zijn individuele behoeften. Alleen dan krijgt jouw hond precies wat hij nodig heeft aan voedingsstoffen. Houd rekening met zijn energieniveau, leeftijd, ras, gewicht en gezondheid. Het spreekt voor zich dat grotere honden meestal meer voeding nodig hebben dan kleinere honden en dat energieke honden meer energie nodig hebben dan honden die het grootste deel van de dag rustig in huis liggen.

Vachtzorg

De ruwe bovenvacht van de Schnauzer lijkt misschien stug en moeilijk, maar niets is minder waar. De vacht van deze honden is namelijk vrij makkelijk in onderhoud. Borstel de vacht minstens eens per week om deze gezond en klitvrij te houden. Deze hond verhaart nauwelijks, dus met deze borstelbeurt verwijder je doorgaans ook direct alle losse haren.

Je kunt de vacht van jouw Schnauzer laten trimmen of strippen. De vacht blijft namelijk doorgroeien en kan dan vervelend in de weg zitten. Vooral rond de ogen en de bek is het bijknippen van de vacht belangrijk. Dit kun je zelf doen, maar dit kun je ook laten doen bij de trimsalon. Het advies is om dit eens in de twee maanden te doen.

Is jouw hond toe aan een wasbeurt? Dan kun je hem douchen of in bad schoonmaken. Door jouw hond hier al jong aan te wennen, zal hij beter meewerken bij het wassen. Gebruik een speciale hondenshampoo om de integriteit van zijn vacht niet aan te tasten. Het is een delicaat evenwicht. Let bij het wassen vooral op de plekken waar de haren langer zijn, zoals in zijn gezicht.

Overige zorg

Vergeet zeker niet om zo nu en dan de nagels van jouw hond bij te knippen. Lange nagels kunnen erg vervelend zijn en het bijknippen is zo gebeurd. Vind je dit niet prettig om te doen? Dan kunnen ze dit ook bij de trimsalon voor je doen.

Poets het gebit van jouw hond enkele keren per week om gebitsproblemen en tandvleesproblemen te voorkomen. Ook honden kunnen last krijgen van gebitsproblemen, vooral met een moderne leefstijl. Door te poetsen met een tandenborstel en een speciale hondentandpasta kun je veel ellende voorkomen en houd je de adem van jouw hond fris.

Schnauzer: Alles over dit hondenras - LHIC (3)

Beweging en activiteit

Schnauzers zijn energieke en actieve honden, ongeacht hun formaat. Het is daarom belangrijk om als baasje voldoende mogelijkheden te bieden voor fysieke inspanning. Maak meerdere wandelingen op een dag en neem echt de tijd voor buitenspelen of behendigheidsspelletjes. Zo kan jouw hond zijn energie kwijt.

Wandel dagelijks een uur tot anderhalf uur met jouw hond en laat hem dan lekker verkennen en spelen. Daarnaast is het belangrijk dat ze ook onaangelijnd kunnen spelen en kunnen ontdekken. Omdat het slimme honden zijn, zijn Schnauzers erg geïnteresseerd in allerlei hondenspelletjes en behendigheidsoefeningen.

Gezondheid

De Schnauzer kan, onder de juiste voorwaarden, tot wel 16 jaar oud worden. Helaas is deze hond belast met enkele genetische aandoeningen die de levensduur of de levenskwaliteit flink kunnen aantasten. Vooral de Dwergschnauzer heeft te kampen met deze aandoeningen. Als baasje van een Schnauzer wil je hier zeker van op de hoogte zijn.

Keratoconjunctivitis sicca

Keratoconjunctivitis sicca (KCS) is een oogaandoening waarbij er te weinig traanproductie is. Hierdoor wordt het oog niet goed gereinigd en kunnen de ogen geïrriteerd raken en gevoelig zijn voor ontstekingen en beschadigingen. Deze aandoening is vrij veelvoorkomend bij Schnauzers.

Allergieën

Schnauzers kampen ook regelmatig met allergieën, ongeacht het type. Ze kunnen sterk reageren op triggers in de natuurlijke omgeving, maar ook in de voeding. Dit is meestal merkbaar aan hun huid. Ze kunnen last krijgen van jeuk, rode plekken, wondjes, kale plekken en infecties. Het is belangrijk om de oorzaak van de allergie te achterhalen.

Portosystemische shunt

De Schnauzer heeft ook kans op een portosystemische shunt, oftewel een levershunt. Dit is een aandoening aan de lever waarbij het bloed niet op de reguliere manier door de lever stroomt. Hierdoor krijgt de lever niet voldoende voedingsstoffen en blijft deze achter in functie en ontwikkeling. De klachten van een levershunt ontwikkelen door de jaren heen en zijn te herkennen aan sloomheid, vermoeidheid, vermagering, verminderde eetlust en zelfs epilepsie.

Naast deze aandoeningen kunnen Schnauzers ook leiden aan elleboogdysplasie, heupdysplasie, slokdarmverwijding, diabetes en diverse oogaandoeningen.

Aanschaf en kosten

De prijs voor de aanschaf van een Schnauzer kan flink variëren, afhankelijk van het type Schnauzer dat je zoekt en de fokker die de hond aanbiedt. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen voor je definitief een aankoop doet. Je wilt tenslotte wel zaken doen met een betrouwbare fokker die verstand heeft van het ras, een goed nest heeft gefokt, de dieren heeft getest op erfelijke aandoeningen en de honden de best mogelijke start geeft. Als je hier iets meer voor moet betalen is dit het dubbel en dwars waard.

Onderhoudskosten

Als je een hond in huid hebt, kun je verwachten maandelijks bepaalde kosten te maken. Dit zijn kosten voor voeding, speeltjes, zorg en overige zaken. Doorgaans betaal je voor een hond maandelijks zo'n € 40,- tot € 50,- aan kosten. Volgen jullie een puppycursus, een behendigheidstraining of een andere cursus? Dan zijn deze maandelijkse kosten uiteraard hoger. Hetzelfde geldt voor bezoekjes aan de dierenarts of de trimsalon.

Zorgkosten

Omdat Schnauzers aanleg hebben voor diverse aandoeningen is het belangrijk om al vroeg rekening te houden met gezondheidsproblemen. Je wilt niet van het ergste uitgaan, maar liever wel voorbereid zijn. Leg een spaarpotje aan voor eventuele zorgkosten in de toekomst of sluit een zorgverzekering af voor jouw hond om hoge kosten in de toekomst op te kunnen vangen.

Veelgestelde vragen over de Schnauzer

Een Schnauzer is een fantastisch huisdier en staat garant voor veel sportiviteit, plezier, gezelligheid en warmte in huis. Het is een gezelschapsdier voor jong en oud en een maatje voor het leven. Wil jij een Schnauzer aanschaffen? Dan heb je misschien nog enkele vragen. Lees vooral even verder. Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over Schnauzers.

Is de Schnauzer een goede waakhond?

De Schnauzer is oorspronkelijk gefokt als werkhond en waakhond voor op de boerderij. Door zijn intelligentie, alertheid en leergierigheid is hij uitstekend geschikt als waakhond. Wel heeft hij een neiging tot overmatig blaffen, maar met goede training en socialisatie kan hij prima als waakhond fungeren.

Tot welke FCI-rasgroep behoort de Schnauzer?

De Schnauzer behoort tot FCI-rasgroep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden.

Tot deze rasgroep behoren nog veel andere honden, waaronder de Leonberger, de Berner Sennenhond en de Rottweiler.

Hoe is de Schnauzer in omgang met andere dieren?

De Schnauzer is een sociaal dier dat goed kan omgaan met andere dieren. Wel is goede socialisatie altijd heel belangrijk. Zo weet hij wat er wordt verwacht in zijn omgang met anderen.

Hoe is de Schnauzer in omgang met kinderen?

De Schnauzer is een huisdier dat geschikt is voor jong en oud. Hij is erg sociaal en kan goed omgaan met kinderen.
Het is echter wel belangrijk om jouw hond nooit alleen te laten met kinderen. Zowel kinderen als honden zijn tenslotte onvoorspelbaar.

Kan een Schnauzer goed alleen thuis blijven?

De meeste honden vinden het niet prettig om alleen thuis te zijn en de Schnauzer is hier geen uitzondering op. Het liefst is hij bij zijn gezin, maar met goede training kan hij aanleren om even alleen thuis te zijn. Laat dit echter nooit te lang duren. Als de Schnauzer te lang alleen is, of te lang niet mentaal en fysiek wordt gestimuleerd, kan hij onrustig worden, gaan blaffen of vernielzuchtig zijn.

JeSchnauzer (pup) op de juiste manier opvoeden?

Sinds kort is er een nieuw eBook uitgekomen van Gerrit Lameijer genaamd Het Hondenprotocol. Hij vertelt in zijn eBook hoe je het beste jeSchnauzerkunt opvoeden en trainen. De methodes in dit eBook zijn zo effectief dat dure puppy cursussen en hondentrainingen verleden tijd zijn.

Wil jij de meest lieve en gehoorzameSchnauzer van de buurt hebben? Of wil je binnenkort een Schnauzer puppy kopen en hem goed opvoeden? Dan moet je zeker dit eBook lezen.

Klik hier en bekijk het eBook op Hondenprotocol.nl >>

* Vandaag

93

keer bekeken

0 Reacties

Geef een reactie

Schnauzer: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)
Top Articles
The Complete Guide To Dulce De Leche - The Daily Meal
How to make Dulce De Leche - easy method | Muy Delish
Spasa Parish
The Machine 2023 Showtimes Near Habersham Hills Cinemas
Gilbert Public Schools Infinite Campus
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Finger Lakes 1 Police Beat
Craigslist Pets Huntsville Alabama
Paulette Goddard | American Actress, Modern Times, Charlie Chaplin
Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
What's the Difference Between Halal and Haram Meat & Food?
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Jennifer Lenzini Leaving Ktiv
Havasu Lake residents boiling over water quality as EPA assumes oversight
Justified - Streams, Episodenguide und News zur Serie
Epay. Medstarhealth.org
Olde Kegg Bar & Grill Portage Menu
Half Inning In Which The Home Team Bats Crossword
Amazing Lash Bay Colony
Cato's Dozen Crossword
Cyclefish 2023
What’s Closing at Disney World? A Complete Guide
New from Simply So Good - Cherry Apricot Slab Pie
modelo julia - PLAYBOARD
Poker News Views Gossip
Abby's Caribbean Cafe
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Pull And Pay Middletown Ohio
Navy Qrs Supervisor Answers
Trade Chart Dave Richard
Sweeterthanolives
How to get tink dissipator coil? - Dish De
Lincoln Financial Field Section 110
1084 Sadie Ridge Road, Clermont, FL 34715 - MLS# O6240905 - Coldwell Banker
Kino am Raschplatz - Vorschau
Classic Buttermilk Pancakes
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
'I want to be the oldest Miss Universe winner - at 31'
Gun Mayhem Watchdocumentaries
Ice Hockey Dboard
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
A look back at the history of the Capital One Tower
Alvin Isd Ixl
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
Rubrankings Austin
2045 Union Ave SE, Grand Rapids, MI 49507 | Estately 🧡 | MLS# 24048395
Upgrading Fedora Linux to a New Release
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 6012

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.